ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWEGO GOTOWANIA

8 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowego Gotowania. W związku z tym, uczniowie klas kucharskich sporządzili kilka zdrowych potraw. Oto niektóre z nich: pasty kanapkowe z dużą ilością białka – twarogowa, z soczewicy i jajeczna, pierogi z białym serem, deser mleczny oraz mleczno – owocowy, kasza manna z malinami, koktajle na bazie kefiru:  owocowe, owocowo – warzywne i warzywne, surówki; soki owocowe i owocowo – warzywne, krokiety z kaszy gryczanej oraz kotlety  jęczmienno – buraczane, kisiel z jabłkami oraz rogaliki marchewkowe.  Wszystkie potrawy bogate są w witaminy i sole mineralne, dlatego warto uwzględnić je w swoim jadłospisie.

info i foto: G. Jurkowaska, E. Kańczugowska, A. Wartas-Lekan

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status