SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA NR 3 W KRASNYMSTAWIE – KUCHARZ
Kucharz – „Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką” – nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani potrawy. Jeśli lubisz przyrządzać posiłki, umiesz się odnaleźć w kuchni, wykorzystywać jej wyposażenie oraz posiadasz wyostrzony zmysł smaku
i węchu, to predyspozycje do wykonywania zawodu już masz.
Zawód kucharza możesz zdobyć, ucząc się w 3-letniej szkole branżowej I stopnia nr 3 w Specjalnym Ośrodku Szkolno–Wychowawczym im. Janiny Doroszewskiej w Krasnymstawie.
Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowni kulinarnej oraz kuchni szkolnej. Podczas nauki uczniowie korzystają z sali komputerowej. Uczestniczą w zajęciach terapeutycznych oraz zajęciach pozalekcyjnych. Dzięki temu mają możliwość poszerzania swoich zainteresowań i umiejętności. Biorą udział w konkursach i zawodach organizowanych przez szkołę.
Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia
Kwalifikacja
HGT.02 Sporządzanie potraw i napojów
Sylwetka absolwenta
Absolwent kończący szkołę w zawodzie będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- sporządzania potraw i napojów w sposób bezpieczny, estetyczny, higieniczny i sprawny,
- dbania o właściwe przechowywanie produktów składowych,
- posługiwania się sprzętem kuchennym i urządzeniami,
- umiejętności czytania ze zrozumieniem wszelkich instrukcji,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- kierowania zespołem osób przygotowujących poszczególne elementy posiłków i koordynowania ich czynności.
Kucharz znajdzie zatrudnienie w:
- hotelach, ośrodkach wczasowych, restauracjach i zajazdach, kawiarniach, barach, stołówkach i jadłodajniach;
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.