NOWY PRZEPIS OD KUCHARZY

Corn dogi – Parówki w cieście kukurydzianym

Składniki:

  • 5 parówek przekrojonych na pół
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 5 patyczków do szaszłyków przeciętych na pół

Wykonanie:

  1. W naczyniu zmieszaj obydwie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i mleko – jeśli ciasto jest za gęste (musi być lekko lejące), to dodaj więcej mleka
  2. Obrane z osłonek i przecięte na pół parówki nabij na patyczki, włóż do ciasta, obróć, aby w całości się nim pokryły, a następnie poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie.
  3. Tak przygotowane parówki smaż w głębokim tłuszczu – tłuszcz musi być gorący, aby ciasto nie chłonęło za dużo tłuszczu.
  4. Smaż corn dogi przez około 3 minuty – aż będą rumiane.
  5. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  6. Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami.

    fot. i info.
    E. Kańczugowska