NOWY PRZEPIS OD KUCHARZY

Corn dogi – Parówki w cieście kukurydzianym

Składniki:

  • 5 parówek przekrojonych na pół
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 5 patyczków do szaszłyków przeciętych na pół

Wykonanie:

  1. W naczyniu zmieszaj obydwie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i mleko – jeśli ciasto jest za gęste (musi być lekko lejące), to dodaj więcej mleka
  2. Obrane z osłonek i przecięte na pół parówki nabij na patyczki, włóż do ciasta, obróć, aby w całości się nim pokryły, a następnie poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie.
  3. Tak przygotowane parówki smaż w głębokim tłuszczu – tłuszcz musi być gorący, aby ciasto nie chłonęło za dużo tłuszczu.
  4. Smaż corn dogi przez około 3 minuty – aż będą rumiane.
  5. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  6. Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami.

    fot. i info.
    E. Kańczugowska

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status