NOWY PRZEPIS OD KUCHARZY
Corn dogi – Parówki w cieście kukurydzianym
Składniki:
- 5 parówek przekrojonych na pół
- 70 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- 5 patyczków do szaszłyków przeciętych na pół
Wykonanie:
- W naczyniu zmieszaj obydwie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i mleko – jeśli ciasto jest za gęste (musi być lekko lejące), to dodaj więcej mleka
- Obrane z osłonek i przecięte na pół parówki nabij na patyczki, włóż do ciasta, obróć, aby w całości się nim pokryły, a następnie poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie.
- Tak przygotowane parówki smaż w głębokim tłuszczu – tłuszcz musi być gorący, aby ciasto nie chłonęło za dużo tłuszczu.
- Smaż corn dogi przez około 3 minuty – aż będą rumiane.
- Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami.
fot. i info.
E. Kańczugowska