Warsztaty kulinarne. Gofry!
Zaprosiliśmy gimnazjalistów do wspólnego kucharzenia. Ania, Sonia, Julka i Kuba sporządzali gofry na słodko w dwóch kolorach: jasne i czekoladowe oraz gofry na słono o smaku pizzy. Gofry były przepyszne, te na słodko podaliśmy z bitą śmietaną, brzoskwinią, posypane czekoladą, te na słono można było zajadać z sosem czosnkowym. Jesteśmy pewni, że gimnazjaliści dołączą w następnym roku do kucharzy i razem z nami sporządzą wiele smacznych potraw.:-))))))))))
Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów -:))))))
Gofry
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Dodatkowo
- cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtko od białka.
- Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.
- Osobno ubij białko.
- Delikatnie wymieszaj białko z ciastem.
- Mocno rozgrzej gofrownicę.
- Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.
- Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.
Gofry czekoladowe
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 450 ml maślanki (można zastąpić kefirem)
- 55 g masła (roztopionego i wystudzonego)
Sposób przygotowania:
Maślankę, jajka zmiksować. Wszystkie składniki suche przesiać przez sito. Dodać do składników mokrych i wszystko razem dobrze zmiksować. Mamy otrzymać gładką mieszaninę z wyraźnymi pęcherzykami powietrza. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem, nakładać porcję ciasta, piec około 8 minut. Można podawać z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Gofry pizzowe
Składniki:
- mąka – 2 szklanki
- jajka – 2 sztuki
- mleko – 280 ml
- olej – 4 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- sól, pieprz, przyprawa do pizzy, papryka do smaku
- parówki – 4 sztuki
- papryka czerwona – 0,5
- kukurydza 3-4 łyżki
- ser żółty – 200 g
- natka pietruszki – 1 łyżka
Sposób przyrządzania:
Paprykę i parówki kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wbijamy jaja, wlewamy mleko, krótko miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy przyprawy, parówki, kukurydzę, ser, paprykę. Mieszamy łyżką, doprawiamy do smaku. Gofrownicę rozgrzewamy, smarujemy olejem, nakładamy porcje ciasta, pieczemy ok. 8 minut. Podajemy z ketchupem lub dipem.