AKTUALNOŚCIGALERIA

Cud, miód, malina.

W ramach akcji Szkoła Promująca Zdrowie i w związku z nadchodzącą jesienią uczniowie klas PDP, w dniach 20 i 24 września, serwowali maliny w postaci świeżego owocu, jak również pyszne soki i galaretki malinowe. Akcja miała na celu dostarczyć uczniom i nauczycielom witaminy, przypomnieć o wartościach odżywczych oraz zdrowotnych tego pięknego, soczystego i aromatycznego owocu.

Maliny to pyszne owoce – soczyste i aromatyczne. Cenione są też przez dietetyków i zielarzy, bowiem maliny (zarówno ich owoce, jak i liście) zawierają sporo witamin i minerałów – z magnezem, wapniem i żelazem na czele, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają maliny.

Maliny – właściwości zdrowotne
W owocach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo). Natomiast liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia).

Maliny – wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna – 52 kcal
Białko ogółem – 1.20 g
Tłuszcz – 0.65 g
Węglowodany – 11.94 g (w tym cukry proste 4.42)
Błonnik – 6.5 g

Witaminy
Witamina C – 26.2 mg
Tiamina – 0.032 mg
Ryboflawina – 0.038 mg
Niacyna – 0.598 mg
Witamina B6  – 0.055 mg
Kwas foliowy –  21 µg
Witamina A – 33 IU
Witamina E – 0.87 mg
Witamina K – 7.8 µg

Minerały
Wapń – 25 mg
Żelazo – 0.69 mg
Magnez – 22 mg
Fosfor – 29 mg
Potas – 151 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0.42 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Napar z owoców malin

2 łyżki suszonych malin zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu podczas przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli – gdy chorobie towarzyszy gorączka.

Napar z liści malin

Łyżkę liści malin zalej 1/2 szklanki wrzątku i pod przykryciem odstaw do naciągnięcia na 15 minut. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżycie żołądka i jelit, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można też stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.

Liście malin można zbierać wiosną i przez całe lato – powinny być zdrowe, bez plam, młode, ale już dobrze wyrośnięte.

info i zdjęcia
pani Magda Żurek

źródło
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-malin-maliny-zwalczaja-goraczke-biegunke-bole-miesiaczkowe_36875.html

 

 

 

 

 

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status