Światowy Dzień Placków Ziemniaczanych.

Chrupiące z wierzchu, miękkie wewnątrz placki ziemniaczane doczekały się swojego święta! Ta prosta w przygotowaniu potrawa jest przez wszystkich uwielbiana i stała się pretekstem do zaproszenia na warsztaty kulinarne uczniów z III gimnazjum.
Kucharze wspólnie z młodszymi kolegami działali w pracowni kulinarnej a zapach roznosił się po całej szkole. 🙂

Jeśli po obejrzeniu zdjęć nabierzecie apetytu na pyszne placuszki oto przygotowane specjalnie dla Was niezawodne przepisy na placki ziemniaczane w dwóch odsłonach. Mniam…  Zachęcamy do ich wypróbowania.

Placki ziemniaczane

Składniki:
  • 6 -8 ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić na sitku
    i odcisnąć.
  • Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać mąkę, jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Rozgrzać patelnię, wlać olej. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej
    i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.
  • Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.

Placki zbójnickie

Składniki:
  • 150 g pieczarek
  • 150 g wędzonego boczku lub parówek
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej
Sposób przygotowania:
  • Boczek (parówki) i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć i ostudzić. Pieczarki  umyć
    i  pokroić w kostkę,  poddusić do odparowania płynu, ostudzić.
  • Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć na sitko i odcisnąć.
  • Do miski wbić jajko, dodać mleko, mąkę, mieszać do otrzymania gładkiego ciasta.
  • Do ciasta dodać ziemniaki podsmażony boczek (parówki) z cebulą i pieczarkami, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smacznego 🙂

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status