Światowy Dzień Placków Ziemniaczanych.
Chrupiące z wierzchu, miękkie wewnątrz placki ziemniaczane doczekały się swojego święta! Ta prosta w przygotowaniu potrawa jest przez wszystkich uwielbiana i stała się pretekstem do zaproszenia na warsztaty kulinarne uczniów z III gimnazjum.
Kucharze wspólnie z młodszymi kolegami działali w pracowni kulinarnej a zapach roznosił się po całej szkole. 🙂
Jeśli po obejrzeniu zdjęć nabierzecie apetytu na pyszne placuszki oto przygotowane specjalnie dla Was niezawodne przepisy na placki ziemniaczane w dwóch odsłonach. Mniam… Zachęcamy do ich wypróbowania.
Placki ziemniaczane
Składniki:
- 6 -8 ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić na sitku
i odcisnąć. - Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać mąkę, jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzać patelnię, wlać olej. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej
i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. - Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.
Placki zbójnickie
Składniki:
- 150 g pieczarek
- 150 g wędzonego boczku lub parówek
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- ½ puszki kukurydzy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
- Boczek (parówki) i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć i ostudzić. Pieczarki umyć
i pokroić w kostkę, poddusić do odparowania płynu, ostudzić. - Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć na sitko i odcisnąć.
- Do miski wbić jajko, dodać mleko, mąkę, mieszać do otrzymania gładkiego ciasta.
- Do ciasta dodać ziemniaki podsmażony boczek (parówki) z cebulą i pieczarkami, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Smacznego 🙂