Światowy Dzień Placków Ziemniaczanych.

Chrupiące z wierzchu, miękkie wewnątrz placki ziemniaczane doczekały się swojego święta! Ta prosta w przygotowaniu potrawa jest przez wszystkich uwielbiana i stała się pretekstem do zaproszenia na warsztaty kulinarne uczniów z III gimnazjum.
Kucharze wspólnie z młodszymi kolegami działali w pracowni kulinarnej a zapach roznosił się po całej szkole. 🙂

Jeśli po obejrzeniu zdjęć nabierzecie apetytu na pyszne placuszki oto przygotowane specjalnie dla Was niezawodne przepisy na placki ziemniaczane w dwóch odsłonach. Mniam…  Zachęcamy do ich wypróbowania.

Placki ziemniaczane

Składniki:
  • 6 -8 ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić na sitku
    i odcisnąć.
  • Masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać mąkę, jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Rozgrzać patelnię, wlać olej. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej
    i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.
  • Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.

Placki zbójnickie

Składniki:
  • 150 g pieczarek
  • 150 g wędzonego boczku lub parówek
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej
Sposób przygotowania:
  • Boczek (parówki) i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć i ostudzić. Pieczarki  umyć
    i  pokroić w kostkę,  poddusić do odparowania płynu, ostudzić.
  • Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć na sitko i odcisnąć.
  • Do miski wbić jajko, dodać mleko, mąkę, mieszać do otrzymania gładkiego ciasta.
  • Do ciasta dodać ziemniaki podsmażony boczek (parówki) z cebulą i pieczarkami, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smacznego 🙂