Poznawaliśmy zawód cukiernika.
W czwartek 28 lutego uczestnicy koła zainteresowań „Zawodowy zawrót głowy” w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Wszyscy dla wszystkich” poznawali zawód cukiernika. Na wcześniejszych zajęciach uczniowie sami próbowali coś upiec i wyszły przepyszne gofry. W „Tłusty czwartek” natomiast smażyli faworki i karnawałowe róże pod fachowym okiem zawodowego cukiernika – pani Marii, a zarazem mamy naszej uczennicy Julki. Uczniowie chętnie i z dużym zaangażowaniem wykonywali kolejne czynności według przepisu i zgodnie z udzielanymi wskazówkami pani Marii. Przygotowali niezbędne produkty, a następnie wyrabiali, zagniatali i zbijali ciasto drewnianym wałkiem. Dzieci dowiedziały się, że dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków; także podczas tej czynności nie żałowali sił i swojej energii. Następnie wałkowali ciasto i wykrawali krążki na karnawałowe róże i równoległoboki na faworki. Bardzo spodobała im się czynność przeplatania ciasta, aby uzyskać wygląd faworka, co wcale nie jest łatwym zadaniem.
Faworki i róże wyszły przepyszne, wyglądały i smakowały wybornie.
Pani Maria – zawodowy cukiernik opowiedziała nam również na czym polega praca cukiernika, jakie czynności on dokładnie wykonuje. Zajmuje się nie tylko wypiekaniem ciast i ciasteczek, lecz także wyrobem innych słodyczy i deserów. Wspomniała, że aktualnie, dzięki rozwojowi technologii, cukiernicy mogą korzystać z wielu narzędzi ułatwiających ich pracę, takich jak miksery, blendery itp. To znacznie upraszcza wiele procesów i pozwala je przyspieszyć.
Serdecznie dziękujemy pani Marii za udział w naszych zajęciach i zapoznanie nas z tajnikami zawodu cukiernika.
Edyta Żebrowska
Ewa Kostrzanowska