Poznawaliśmy zawód cukiernika.

W czwartek 28 lutego uczestnicy koła zainteresowań „Zawodowy zawrót głowy” w ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Wszyscy dla wszystkich” poznawali zawód cukiernika. Na wcześniejszych zajęciach  uczniowie sami próbowali coś upiec i wyszły przepyszne gofry. W „Tłusty czwartek” natomiast smażyli faworki i karnawałowe róże pod fachowym okiem zawodowego cukiernika – pani Marii, a zarazem mamy naszej uczennicy Julki. Uczniowie chętnie i z dużym zaangażowaniem wykonywali kolejne czynności według przepisu i zgodnie z udzielanymi wskazówkami pani Marii. Przygotowali niezbędne produkty, a następnie wyrabiali, zagniatali i zbijali ciasto drewnianym wałkiem. Dzieci dowiedziały się, że dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków; także podczas tej czynności nie żałowali sił i swojej energii. Następnie wałkowali ciasto i wykrawali krążki na karnawałowe róże i równoległoboki na faworki. Bardzo spodobała im się czynność przeplatania ciasta, aby uzyskać wygląd faworka, co wcale nie jest łatwym zadaniem.

Faworki i róże wyszły przepyszne, wyglądały i smakowały wybornie.

Pani Maria – zawodowy cukiernik opowiedziała nam również na czym polega praca cukiernika, jakie czynności on dokładnie wykonuje. Zajmuje się nie tylko wypiekaniem ciast i ciasteczek, lecz także wyrobem innych słodyczy i deserów. Wspomniała, że aktualnie, dzięki rozwojowi technologii, cukiernicy mogą korzystać z wielu narzędzi ułatwiających ich pracę, takich jak miksery, blendery itp. To znacznie upraszcza wiele procesów i pozwala je przyspieszyć.

Serdecznie dziękujemy pani Marii za udział w naszych zajęciach i zapoznanie nas z tajnikami zawodu cukiernika.

 

Edyta Żebrowska

Ewa Kostrzanowska

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status