KUCHARZE GOTUJĄ W DOMU

Zdjęcia uczniów wykonujących zajęcia praktyczne w domu. Agatka, Emilka, Julka, Angelika i Mateusz sporządzili w domu 3 desery: racuchy z jabłkami, deser jogurtowy z galaretką i domowy kisiel z jabłkami. Kuba wykonał apetycznie wyglądające kotlety z ziemniaków i fasoli oraz ciasteczka ” Pieguski”. Julka i Mateusz przygotowali pastę jajeczną. Emilka, Paweł, Bartek, Julka i Mateusz wykonali już zadanie z pracowni gastronomicznej. Kamil zrobił na obiad gulasz z drobiowych serc. Patrycja przygotowała placki na sodzie. Weronika sporządziła zapiekankę ryżową. Weronika w ramach zajęć praktycznych sporządziła tortillę ziemniaczaną – potrawę kuchni hiszpańskiej. Wiktoria gotuje w domu obiady – najpierw pięknie podała kotlet schabowy z ziemniakami, a kolejnego dnia  gulasz gulasz wieprzowo – wołowy z ryżem. Patrycja upiekła pyszne ciastko biszkoptowe z galaretką. Krystian w ramach zajęć praktycznych zrobił apetycznie wyglądające ciasto – „krówkę bez pieczenia”. Patrycja usmażyła pyszne placki ziemniaczane. Racuszki Wiktorii z piękną wiosenną dekoracją. Kucharze pomagali w przygotowaniu potraw świątecznych. Emilka, Julka i Mateusz zrobili galaretkę mleczną. Kuba upiekł pyszną babę wielkanocną i zrobił pisanki. Kucharze gotowali dzisiaj potrawkę – Wiktoria zrobiła potrawkę z warzywami oraz ryżem, natomiast Kuba z ziemniakami i oprószaną marchewką.Kuba i Wiktoria w ramach zajęć sporządzili apetycznie wyglądający gulasz z mięsa wieprzowego.Michał pokazał swój kulinarny talent. Zrobił placki na sodzie.BRAWO!!! Wiktoria i Kuba doskonalą swoje kulinarne umiejętności. Kuba pomaga przy lepieniu pierogów, a Wiktoria robi krokiety z farszem mięsnym i kukurydzą.Kucharze polecają proste kotlety z jajek na twardo z dodatkiem szczypiorku.W tym tygodniu Patrycja i Krystian sporządzili potrawy jarskie. Patrycja usmażyła łososia, a Krystian zrobił ruskie pierogi. Z kolei Kuba, Kamil oraz Michał ugotowali potrawy mięsne: Kuba- zrazy wieprzowe bite, Kamil – kotlety schabowe, a Michał spaghetti z sosem bolońskim. Mniam, mniam – wszystkie dania wyglądają przepięknie i smakowicie.
Kucharze sporządzali omlet z dodatkami i mus jabłkowy. Swoje potrawy zaprezentowali: Emilka, Julka, Mateusz i Paweł.
Deser udekorowali bzem, to był świetny pomysł 🙂
Sałatkę z jajek z dodatkiem pora przygotowali kucharze: Emilka, Julka, Kamil, Mateusz i Bartek. Wiktoria, Weronika, Krystian oraz Michał sporządzili w tym tygodniu potrawy jarskie – barszcz ukraiński, surówkę z pomidora i mizerię, barszcz biały i knedle z owocami. Kucharze z klasy II robili w tym tygodniu potrawy pieczone z mięsa i wędlin: Kuba upiekł żeberka w sosie musztardowo – miodowym, Ania udka z kurczaka a Patrycja zrobiła pieczoną kiełbaskę. Wszystkie dania wyglądają smakowicie. Julka, Emilka i Mateusz sporządzali placki z ugotowanych ziemniaków. Smakowita propozycja na obiad lub kolację.

Patrycja przygotowała leczniczy miód z kwiatów mniszka lekarskiego, pospolicie zwanego mleczem. Ze względu na to, że kwitnie on w maju i miód, wtedy jest wytwarzany, nazywany jest również miodem majowym. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i odtruwające.

Nasi młodzi kucharze zmierzyli się dzisiaj z kotletami z dodatkiem młodej kapusty. Julka, Emilka i Mateusz prezentują swoje kotlety. Szczególne podziękowania przekazujemy siostrze Lidii za cudowną dekorację i wiosenną prezentację tego dania.

Julka i Mateusz prezentują pizzę, jest to wyjątkowa pizza bo sporządzona  na patelni. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Poniżej zamieszczamy link do filmiku z instruktażem, listę składników i sposób wykonania.

Sporządzanie pizzy na patelni

Obejrzyj filmik z instruktażem

Składniki:
Ciasto:

jajka – 2 szt.
mąka – 9 łyżek
kefir (śmietana) – 8 łyżek
sól – 1/3 łyżeczki
Dodatki:
pomidor – 1 szt.
kiełbasa – 100 g
ser – 50 g

Sposób wykonania:
Kiełbasę pokrój w paseczki
Ser zetrzyj na tarce
Pomidora pokrój w cząstki
Jajka wbij do miski, dodaj sól, wymieszaj mikserem, dodaj kefir lub śmietanę, wymieszaj, dodaj mąkę, wymieszaj mikserem. Powstanie gładkie ciasto, gęste jak śmietana.
Na patelnię wlej olej, rozgrzej patelnię, wyłóż ciasto, rozłóż wędlinę, pomidory, posyp serem.
Przykryj patelnię pokrywką, smaż na minimalnym ogniu około 10 minut.
Wyjmij na talerz, pokrój na kawałki

Smacznego : – )

Kucharze jeszcze „nie czują wakacji” i  nadal solidnie pracują w domu. Patrycja, Wiktoria, Kuba, Krystian i Kamil sporządzili ostatnio dania obiadowe: pulpety, klopsiki, gulasz drobiowy, kotlety mielone z różnymi dodatkami, desery oraz pizzę i cebularze. Wszystkie potrawy wyglądają przepysznie.
« 1 8 »
Smaczny pomysł na śniadanie lub kolację, spróbujcie przygotować.
Obejrzyjcie filmik instruktażowy, nazwy produktów są podawane po polsku i angielsku, przy okazji poćwiczycie słówka 🙂

Proponujemy Wam dzisiaj danie kuchni hiszpańskiej tortillę ziemniaczaną. Jest to bardzo łatwa, tania i szybka potrawa, w wykonaniu której pomoże Wam poniższy filmik instruktażowy.

Tortilla ziemniaczana

Budyń jest dobry na wszystko, a już na pewno na poprawę nastroju :-).
Zróbcie z nami budyń, obejrzyjcie filmik

Zaproście rodziców do wspólnego gotowania.
Racuchy z jabłkami – Składniki i sposób wykonania – krok po kroku – znajdziecie w filmiku

PUSZYSTE RACUCHY BEZ DROŻDŻY

E. Kańczugowska, G. Jurkowska