CEBULARZ LUBELSKI
Dnia 5 listopada 2024 roku na zaproszenie nauczyciela praktycznej nauki zawodu do Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Krasnymstawie przybył Zespół Kulinarny z Gorzkowa. Przybyłych gości serdecznie powitał Pan dyrektor Piotr Gontarz. Panie, kultywując tradycje kulinarne regionu, wspólnie z uczniami klasy 2br wypiekały cebularze. Młodzież poznała krótką historię lubelskiego cebularza oraz tradycje ich wypiekania w okolicach Krasnegostawu. Uczniowie z zainteresowaniem słuchali opowiadań gościń, by następnie przystąpić do pracy. Działaniami uczniów kierowały gospodynie. Po zakończeniu zajęć kulinarnych, nie tylko przygotowującego nauczyciela, ale i pracowników szkoły czekał smaczny poczęstunek. Warsztaty obserwowała Pani wicedyrektor Lidia Jurkiewicz oraz przewodnicząca Rady Rodziców Maria Szałaj, które pożegnały członkinie Zespołu Kulinarnego z Gorzkowa. Szczególne podziękowania popłynęły od uczniów, dla których zajęcia były przygodą kulinarną i okazją zdobycia nowych umiejętności. Wspólne wypieki cebularzy lubelskich były elementem innowacji pedagogicznej nauczyciela praktycznej nauki zawodu Pani Anety Grocheckiej.
Opracowała: Aneta Grochecka
zdjęcia: Aneta Grochecka