AKTUALNOŚCISZKOŁA BRANŻOWA

CEBULARZ LUBELSKI

Dnia 5 listopada 2024 roku na zaproszenie nauczyciela praktycznej nauki zawodu do Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Krasnymstawie przybył Zespół Kulinarny z Gorzkowa. Przybyłych gości serdecznie powitał Pan dyrektor Piotr Gontarz. Panie, kultywując tradycje kulinarne regionu, wspólnie z uczniami klasy 2br wypiekały cebularze. Młodzież poznała krótką historię lubelskiego cebularza oraz tradycje ich wypiekania w okolicach Krasnegostawu. Uczniowie z zainteresowaniem słuchali opowiadań gościń, by następnie przystąpić do pracy. Działaniami uczniów kierowały gospodynie. Po zakończeniu zajęć kulinarnych, nie tylko przygotowującego nauczyciela, ale i pracowników szkoły czekał smaczny poczęstunek. Warsztaty obserwowała Pani wicedyrektor Lidia Jurkiewicz oraz przewodnicząca Rady Rodziców Maria Szałaj, które pożegnały członkinie Zespołu Kulinarnego z Gorzkowa. Szczególne podziękowania popłynęły od uczniów, dla których zajęcia były przygodą kulinarną i okazją zdobycia nowych umiejętności. Wspólne wypieki cebularzy lubelskich były elementem innowacji pedagogicznej nauczyciela praktycznej nauki zawodu Pani Anety Grocheckiej.

Opracowała: Aneta Grochecka

zdjęcia: Aneta Grochecka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status